szerző:
hvg.hu

A készülék akkumulátorának kapacitása óriási, ráadásul a telefonnal egy másik telefont is lehet tölteni. Vannak országok, ahol ez a két tulajdonság minden másnál fontosabb.

Miközben a világ telefongyártó cégei azon versengenek, hogy ki tud vékonyabb telefont készíteni, addig egy ghánai cég a trendekkel szembemenve ennek épp az ellenkezőjét csinálja. Igaz, erre több jó okuk is van.

A Quartz újságírója nemrég arra lett figyelmes, hogy ismerősei körében egyre többször bukkan fel egy furcsa, féltégla nagyságú készülék. Mint kiderült, a Jumia nevű startup készíti, és olyan nagy rá a kereslet, hogy a gyártónál egyetlen darab sincs készleten.

©

A készülék kijelzője ugyan labdába sem rúghat a többi csúcsmobilhoz képest, azonban van néhány igen fontos tulajdonsága. Egyrészt képes egyszerre 3(!) SIM-kártyát is kezelni, van beépített FM-rádiója, a Facebook- és a WhatsApp-alkalmazásokat már előre telepítették rá, zseblámpaként is használható, emellett pedig külső a 10000 mAh-s akkumulátora és hardveres kialakítása pedig arra is alkalmassá teszi, hogy külső akkumulátorként használhassák. Az ára ehhez képest igazán baráti: 25-38 dollár között mozog, vagyis 8-11 ezer forint között már meg lehet vásárolni.

A Quartz szerint elképzelhető, hogy a telefont már hamisítják is. A készüléket ugyanis a Jumia oldalán X-Tigi néven lehet megtalálni, míg az újságíró kezébe egy Galace SQ került, ám hogy melyik az igazi és melyik a hamis, nem lehet tudni.

©

A mobilra telepített alkalmazások persze nem egészen úgy futnak, mint az telefonokon általában. A tapasztalatok szerint a Facebook appja valójában egy böngésző, a WhatsApp értesítései pedig nem érkeznek meg a telefonra, és csak akkor lehet azokat elolvasni, ha a felhasználó megnyitja. Ez utóbbi ráadásul rendkívül lassú is.

A sikerének titka Ghánában elsősorban az akkumulátor kapacitása, a jelenlegi politikai helyzet miatt ugyanis az ország fővárosában gyakoriak az áramkimaradások, nem ritka, hogy 36 órán keresztül szünetel a szolgáltatás. A telefon a 10000 mAh-s akkuval sokáig kihúzza, az egyéb kütyüket – például MP3-lejátszókat, de még más telefonokat is – pedig gond nélkül fel tudja tölteni.

A telefon legjellemzőbb fizikai tulajdonsága a tetején elhelyezett hatalmas fogantyú. Hogy mire szolgál, azt egyelőre nem lehet tudni: van, aki szerint ez csak a készülék antennája, mások szerint viszont az áramkimaradások idején a lámpa helyére lehet rögzíteni, így a zseblámpa-funkcióval olyan, mintha felkapcsolták volna a villanyt a lakásban.

Ghánában a több SIM-kártyás készülékek iránt is igen nagy a kereslet, mert így könnyen ki tudják használni a cégek által kínált akciókat. Így ha a készülékben van hely ezeknek, biztos, hogy senki sem fogja elhagyni a kártyákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!