szerző:
hvg.hu

Az informatikai biztonsági programok kijátszása helyett a hackerek sokkal hamarabb jutnak hozzá a privát vagy éppen céges adatokhoz a felhasználók átverésünkkel – ez derül ki a biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Balabit felméréséből.

A közel 500 magasan képzett IT biztonsági szakember bevonásával készült kutatással a magyar vállalat célja az volt, hogy átfogó térképet rajzoljanak a leggyakrabban kihasznált sebezhetőségekről és azokról a technikákról, módszerekről, amelyekkel az informatikai támadások során az elkövetők kísérletezni szoktak.

A tanulmány talán legfontosabb megállapítása, hogy a bizalmas vállalati információkhoz, bankkártya és egyéb pénzügyi adatokhoz, államtitkokhoz való hozzájutás legegyszerűbb és leggyorsabb módja napjainkban, ha manipuláció révén egy felhasználó hozzáférési adatait csalják ki a támadók és a hálózatba ezzel bejutva terjesztik ki jogosultságaikat egyre magasabb szintekre.

A Balabit szerint a jóhiszemű munkatársak manipulálása a legkifizetődőbb fegyver, hiszen sokkal költséghatékonyabb és gyorsabb megoldás az adatlopásra, mint a magas programozói kompetenciát és sok időt igénylő kártevők írása, zero-day sebezhetőségek megtalálása vagy bonyolult felhasználói jelszavak feltörése. Arról nem is beszélve, hogy az automatikus támadások és ez utóbbi módszerek esetében az incidens időben történő felfedezésének a valószínűsége is sokkal nagyobb.

Vállalati fronton van okos módszer a felfedezésre

“A legnagyobb biztonsági kockázattal akkor szembesülünk, ha a támadóknak sikerül belső hozzáférést szerezniük egy informatikai rendszerhez, amely segítségével egy valódi munkatársnak kiadva magukat akár hónapokig teljesen észrevétlenül dolgozhatnak” – véli Györkő Zoltán, a Balabit ügyvezető igazgatója. A social engineering legnagyobb problémája, hogy a hagyományos informatikai biztonsági rendszerek az illetékteleneket hivatottak távol tartani az érzékeny adatoktól, azonban egy valódi munkatárs adatival bejelentkező támadót nem képesek megállítani. A Balabit vezetője szerint szükségessé válnak olyan monitoring megoldások is, melyek képesek a felhasználók viselkedését elemezni, és például a gépelés sebessége alapján rájönnek, hogy nem az használja az adott felhasználói fiókot, aki szokta.

Íme a toplista

A Balabit-felmérésben a világ minden tájáról érkező IT biztonsági szakemberek, behatolás tesztelők, biztonsági elemzők és kriptográfusok vettek részt. Az általuk legfontosabbnak vélt veszélyforrásokról készítet toplista az alábbiak szerint alakult:

  1. Social engineering (például adathalászat)
  2. Kompromittált hozzáférések (gyenge jelszó)
  3. Web alapú támadások (SQL/command injection)
  4. Kliens oldali támadások (például dokumentum olvasó, web böngésző)
  5. Szerverfrissítésekre írt expoit-ok (például OpenSSL, Heartbleed)
  6. Nem menedzselt privát eszközök (például rossz BYOD szabályzat)
  7. Fizikai behatolás
  8. Árnyék informatika
  9. Külső szolgáltatók igénybevétele (kiszervezett infrastruktúra)
  10. Felhő infrastruktúrába kihelyezett adatok megszerzése (például IAAS, PAAS)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!