szerző:
MTI

Az Iszlám Állammal kapcsolatba hozható, angol nyelvű Twitter-oldalak száma tartósan ezer alatt maradt, vagyis megtorpant a növekedésük, és a fiókok felhasználói többnyire el is szigetelődtek, jobbára egymás közötti interakciókat bonyolítottak.

Az utóbbi hónapokban megtorpant az a dinamikus ütem, amellyel az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet növelni tudta angol nyelvű, toborzásra és szélsőséges ideológiájának terjesztésére használt fiókjainak elérését a Twitter közösségi hálózaton – olvasható az amerikai George Washington Egyetem szélsőségességet kutató programjának csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányában.

Az Iszlám Államhoz kötődő Twitter-fiókokat 2015 júniusa és októbere között vizsgáló kutatás úgy találta, hogy az Iszlám Állammal szimpatizáló, egyszerűen fellelhető, angol nyelvű Twitter-oldalak száma tartósan ezer alatt maradt, e fiókok felhasználói többnyire elszigetelődtek, és jobbára egymás közötti interakciókat bonyolítottak.

A múlt hónapban a Twitter közölte, hogy több mint 125 ezer, a terrorizmushoz kötődő oldalt szüntettek meg 2015 közepe óta, és ezek többségét az Iszlám Állammal hozták összefüggésbe. A vállalat hozzátette, hogy csak más felhasználók által bepanaszolt Twitter-fiókokat szüntet meg, azonban jelentősen növelte a panaszokat megvizsgáló munkatársai számát.

Amerikai kormányzati tisztségviselők korábban bírálták a közösségi oldalt, mert túlságosan engedékenynek tartják a megjelenő tartalmak korlátozása terén. A friss tanulmány szerint a washingtoni Fehér Ház, az amerikai elnökjelölt-aspiránsok és civil szervezetek felől érkező nyomás ellenére a közösségi oldalak közül továbbra is a Twitter a legkevésbé aktív a tartalomszabályozás területén.

A kutatás a tavaly novemberben az Iszlám Állam tagjai által elkövetett, százharminc halálos áldozatot követelő párizsi merényleteket megelőzően készült. Azóta még erőteljesebbé vált a fellépés a terrorcsoport internetes jelenléte ellen.

Az Iszlám Állam, amely 2014 nyara óta jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, külföldi tagok toborzására és szélsőséges ideológiájának terjesztésére előszeretettel használja a közösségi oldalakat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!