szerző:
MTI / hvg.hu

A mobil iparág szakmai szervezeteként működő GSM Szövetség (GSMA) elfogadta a virtuális SIM kártyás szabványt, ami még idén nyáron megérkezik okostelefonokhoz is. Az elsődleges cél nem a fizikai formában létező kártyák leváltása, de a gyakorlatban valószínűleg ez fog történni.

Az ipari, gépek közti (M2M) adatkommunikációban egy ideje már alkalmazzák azt az eSIM-es megoldást, melyet a mostani szabványosítás után már a mindennapi eszközökben is be fognak vetni. A jövő héten zajló Mobile World Congress szakkiállítás előtt bejelentett szabvány még csak okosórákra, fitneszkarpántokra és egyéb kütyükre vonatkozik, de a GSMA közlése szerint júniusban kiadják az okostelefonokra vonatkozó eSIM-szabványt is.

A csak virtuálisan létező SIM előnye, hogy gyakorlatilag nem foglal el helyet, így az eSIM-es mobil eszközöknek nincs alsó méretbeli korlátja, bármilyen kicsik lehetnek, például okosórák, fitness-csuklópántok vagy szemüvegek, és néhány hónap múlva az okostelefonokban is felszabadulhat némi hely.

A szolgáltatói azonosítással eleve ellátott hagyományos SIM kártyákkal ellentétben az egyes készülékekbe integrált virtuális, azaz eSIM kártyák titkosított kommunikációs csatornán, szoftveresen írhatók és aktiválhatók. A gyakorlatban ez komoly előnyt jelenthet például a szolgáltatóváltásnál: fizikai csere nélkül, az eddigieknél kényelmesebben és gyorsabban lehet majd szolgáltatót váltani.

©

A virtuális SIM megoldja azt a problémát is, mellyel sokan találkoznak új készülék vásárlásakor. A telefonok egy része normál méretű SIM-et, más része microSIM-et fogad be, a legújabb csúcsmodellek pedig nanoSIM-esek – így váltáskor nem mindig lehet olyan egyszerűen használatba venni az új készüléket. Az eSIM kártyával rendelkező készülékeket gyakorlatilag akár már a dobozból kivéve is a szolgáltatói hálózatra lehet léptetni.

Patrick Chomet, a Vodafone Group készülékekért felelős igazgatójának a csoport honlapján közzétett blogbejegyzése szerint az eSIM kártyát Európában elsőként a Vodafone vezeti be, Németországban, a Samsung Gear S2 classic 3G okosórával. A mobiltelefon előfizetéshez csatlakoztatott okosórával például akkor is lehet hívást fogadni, ha a tulajdonos nem viszi magával a telefonját.

Ha értesülni szeretne az eSIM-es kütyük és telefonok érkezéséről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!