szerző:
hvg.hu

Egy interaktív weboldal segítségével minden eddiginél többet tudhat meg a világ egyik legbizarrabb és -részletgazdagabb képéről.

Hieronymus Bosch a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbb módon értelmezett alakja. Nem véletlenül, táblaképei ugyanis olyan extrém látványvilágot nyújtanak, amit eddig senkinek sem sikerült egyértelműen meghatározni.

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrég digitalizálta Bosch egyik legismertebb művét, a Gyönyörök kertje című táblaképet, amit egy interaktív weboldalon nézhetünk meg. A nagy felbontású felvételnek köszönhetően a legapróbb részletet is tisztán látni, az egér görgője segítségével a kép bármelyik részét felnagyíthatjuk. A projektben a kép legfontosabb részeihez megjegyzéseket is fűztek. A táblaképen elhelyezett kis ikonokra kattintva ránagyíthatunk az adott részre, az oldal pedig automatikusan elindítja az ehhez fűzött audiokommentárt, amit szöveges formában is megjeleníthetünk.

A Tours menüpontra kattintva a weboldal egy 15 elemből álló összefoglalással vezeti végig a felhasználót a képen. A projektről a kutatócsoport egy videót is készített.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.