szerző:
hvg.hu

Bár sokan az Xperia Z6 megjelenésére számítottak, a Sony inkább egy új okostelefonos alcsaládot mutatott be az Xperián belül.

Egy új betű, az X jelöli az Xperia család új vonulatát, amelyet hétfőn mutatott be a Sony a barcelonai MWC 2016 szakkiállításon. Három készülékről van szó, az Xperia X Performance-ról, az Xperia X-ről és az Xperia XA-ról, és a sorrend a telefonok (csökkenő) teljesítményére is utal.

Sokan biztos csalódottak, hogy nem az Xperia Z6-ot ismerhették meg – lehet, hogy erre a szeptemberi IFA-ig kell várni? De persze a X performance miatt sem kell szégyenkeznie a Sonynak, a mindössze 165 grammos készülék ugyanis megkapta a mostanság legmenőbb Qualcomm processzort, a Snapdragon 820-at, ennek a munkáját 3 GB RAM és egy Adreno 530 GPU segíti. 5”-es 1080p-s a IPS LCD kijelzője van, és egy 2700 mAh-s akkumulátor gondoskodik a hálózatfüggetlen működési időről. A belső tárhely 32 GB, ami microSD kártyával bővíthető. A kamerák is erősek: a hátoldalra egy 23 MP-es, autófókuszos LED vakus egység került, a szelfikészítő pedig 13 MP-es.

©

Szóval csúcskategóriás készülékről van szó, még ha a sáv aljára pozícionálnánk. Annak lehet jó választás, akik egy kisebb telefont keresnek modern belsővel. Sajnos úgy hírlik, hogy ezt a modellt csak Ázsiában fogják árusítani, aminek viszont ellentmond az, hogy a család másik két tagja bizonyosan megjelenik Európában, és akkor miért tennének kivételt?

Az Xperia X a középkategória csúcsán helyezkedik el. Az 5”-es 1080p-s kijelzővel szerelt telefonban Snapdragon 650 processzor dolgozik 3 GB RAM-mal. 32 GB a belső, bővíthető tárhely, és ebbe a telefonba is olyan, nagyfelbontású kamerák kerültek, mint az X Performance-ba. Az akkuja 2620 mAh-s.

Itt kell megemlíteni azt a jellemzőt is, amely egyelőre csak az X és az X Performance sajátja: a prediktív autófókusz. Ha a kamera app nyitva van, akkor csak meg kell érinteni egy objektumot a keresőben, és a fényképezőgép követi azt, megjósolva, mit kell tennie a kamerának ahhoz, hogy az objektum a fókuszban maradjon.

A család legkisebbje az Xperia XA, amelynek kategóriáját a Sony „supermidrange-ként” emlegeti. Ebbe a telefonba MediaTek MT 6755 processzor került, 2 GB RAM-mal és Mali-T860MP2 GPU-val. 5”-es IPS LCD kijelzője 720p-s, a hátoldali, autófókuszos LED vakus kamerája 13, a frontoldali 8 MP-es. 16 GB-os és bővíthető a belső tárhelye.

Az Xperia X család mindhárom tagja elérhető egy- és két-SIM-es változatban, és mindhárman Android 6.0 Marshmallow-t futtatnak. A Sony állítása szerint saját Stamina Mode szodftverének köszönhetően egy feltöltéssel akár 2 napig is bírják a telefonok.

A Mobile World Congress 2016 kiállítás összes újdonságát itt találja. Ha nem szeretne lemaradni a továbbiakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!