szerző:
hvg.hu

Komoly veszély fenyegeti a vezeték nélküli egeret, billentyűzetet használókat egy biztonsági cég szerint.

A Bastille nevű kíberbiztonsági cég súlyos rést talált a vezeték nélküli egereknél, billentyűzeteknél, így – elvileg – sok százmillió PC válhat kiszolgáltatottá.

A MouseJacknek elnevezett támadáshoz nem kell egyéb, mint egy 15 dolláros hardver és pár sor kód, és a hacker máris átveheti az uralmat a kiszemelt (és vezeték nélküli eszközt használó) gép felett. Ezután rosszindulatú weboldalakra irányíthatja, kártékony kódokat vihet fel rá, kényes adatokat lophat el róla. Mindez az egyéni felhasználók gépeit éppúgy érintheti, mint a globális nagyvállalatokét.

©

Sajnos mindez a nagynevű gyártók (pl. Dell, Microsoft, Logitech) termékeit is érinti – a lista itt nézhető meg. A megoldás a problémára az lehet, hogy a felhasználó megpróbál utánanézni, adott-e ki az érintett gyártó firmware-frissítést az említett sebezhetőség ellen, vagy biztonságos eszközökre cseréli ki a lista szerint érintett hardvereit.

A sebezhetőségről ezen az oldalon találhatnak részletes, angol nyelvű információkat.

(Frissítés: A hír megjelenése után a Dell egy közleményt juttatott el hozzánk, amely alapján a Dell Műszaki Támogatás rendszerét érdemes keresni az ügyben, a 06 80 016-157-es számon. Ott tudnak segíteni az érintett, harmadik fél által gyártott modellek firmware-frissítésében.)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!