szerző:
hvg.hu

A protein hajtotta bioszámítógép kísérleti modellje párhuzamosan old meg egyszerre több feladatot is, lekörözve a fizikai komputereket.

Kanadai, brit, német, holland és svéd kutatók nemzetközi csapata fejlesztette ki a McGill egyetemen azt a biokomputert, amelyik roppant energiatakarékos, számos műveletet végez párhuzamosan egyidejűleg és mindössze akkora, mint egy könyv – számolt be róla a CBC News. Csak összehasonlításképpen, az ugyancsak nagy problémák megoldására bevethető IBM Watson szuperszámítógép mintegy 90 szervermodult tartalmaz, és akkora, mint egy óriási szekrény.

A biokomputer lelke egy 1,5 négyzetcentiméternyi mikrochip, azonban míg a hagyományos számítógépben elektromos töltés hatására mennek át az elektronok a chipen, a biokomputerben egy nukleotid, az ATP (adenozin-trifoszfát) hajtja a proteinszálakat, ez ugyanaz a vegyi anyag, amely a testünk számára is biztosít energiát. A biokomputer alig fogyaszt, mindössze a századát veszi fel annak az energiának, mint amelyre az elektromos tranzisztornak szüksége van.

©

Eltérően a jelenlegi asztali számítógépektől, a biokomputer párhuzamos elven dolgozik, így sokkal gyorsabban oldja meg a problémákat a hagyományos gépeknél. Jelenleg kriptográfiai és matematikai optimalizációs feladatokban tesztelik.

Nem ez az első eset egyébként, hogy párhuzamos számítási módszert alkalmaznak komplex feladatok megoldására, hasonlóan dolgoznak a DNS- és a kvantumszámítógépek is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!