szerző:
hvg.hu

Érdekes véletlen: egy amerikai újságíró gépét akkor hekkelték meg, amikor arról tudósított, miért nem hekkeli meg az Apple a terrorista iPhone 5c-jét.

Az interkontinentális repülőjáratokon nem ritka ma már az internetezési lehetőség. A Gogo egyike az ebben érdekelt cégeknek (még 2009-ben indította el repülőgépes netszolgáltatását), és jóvoltából az American Airline járatain is lehet internetezni repülés közben.

Így tett Steven Petrow amerikai újságíró is, és Észak-Karolinából Dallasba tartva a repülőgépén írt cikket az Apple vs. FBI-esetről, miközben, anyagokat gyűjtve, bőszen emailezett. (Ha közelebbről is érdeklik a nem mindennapi Apple-ügy legfrissebb részletei, kattintson erre a linkre.)

Miután a gép leszállt, az újságíró mellé lépett egyik, korábban ugyanabban a sorban ülő utastársa azzal, hogy beszélni szeretne vele. Elmondta, hogy meghekkelte a számítógépét, hozzáfért valamennyi emailjéhez, így azt is tudja, éppen milyen ügyről ír cikket. Tulajdonképpen arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ilyen erővel akár kényes pénzügyi tranzakciókat is bonyolíthatott volna az újságíró, és az adataihoz is hozzá lehetett volna férni.

©

Mindezért kevéssé okolható a Gogo vezeték nélküli szolgáltatása, ugyanis egyrészt azt ajánlják, hogy ne használja senki kényes műveletekre, másrészt használjanak VPN-t (virtuális privát hálózatot), de az az, amit – kényelemből – szinte senki sem vesz igénybe.

Az eset azért kapott nyilvánosságot, mert a főszereplője egy hekkelési üggyel foglalkozó újságíró volt, de ugyanez nap mint nap megtörténhet a repülőgépen netezőkkel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!