szerző:
hvg.hu

Egy amerikai kutatás bizonyította, hogy az alvással hozható kapcsolatba a túl sok facebookozás, pontosabban a közösségi média átlagosnál is tovább tartó figyelése. De nem úgy, ahogy a legtöbben gondolnák. Éppen fordítva.

A Kaliforniai Egyetem az intézménybe járó 76 diákot figyelve jutott arra a megállapításra, hogy minél kevesebbet alszunk annál többet használjuk a Facebookot, illetve más közösségi oldalakat.

Az egyetemisták mobiljait és számítógépeit egy nyomkövetővel szerelték fel, amely pontosan mérte, hogy egyes oldalakon vagy alkalmazásokon mennyi időt töltenek el. A kutatás közben minden nap beszámoltak aznapi kedvükről, állapotukról, megelőző éjszakájukról, alvásukról.

©

Az eredményekből egyértelműen kirajzolódott, hogy a megszokottnál kevesebb alvás másnap a közösségi média aktívabb használatát eredményezi. A kérdőívekre adott válaszok és megbeszélések alapján a pszichológusok arra az ismert tényre utaltak, hogy fáradtan hajlamosak vagyunk olyan kikapcsolódást keresni, ami nem megterhelő az agyunk számára. A fiatalok válaszaiból ítélve pedig egyértelmű, hogy számukra az ilyen tevékenységek közül a facebookozás a kedvenc, így az átlagosnál több időt és nagyobb kedvvel is töltenek el vele, ha keveset és/vagy rosszul aludtak.

A magyar felhasználók átlagban napi 86 percet használják a Facebookot, ezt tehát növelheti egy nem elég pihentető éjszaka. A kialvatlanságnak viszont messze nem ez a legmegdöbbentőbb következménye, korábbi cikkünkben találja az igazán ijesztő hatásokat.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!