szerző:
hvg.hu

Az intelligens WC felnyílik, ha közelítünk felé, lehúzás után pedig önmagát takarítja ki.

Bár a vegasi CES elektronikai szakkiállításon leginkább viselhető eszközökre, telefonokra, televíziókra és egyéb hasonló kütyükre számít az ember, találni néhány igen érdekes fejlesztést is. Ilyen például a fürdőszobai eszközöket gyártó Toto legújabb fejlesztése, az intelligens WC.

©

A Neorest névre keresztelt eszköz nagyban megkönnyíti a házimunkát, a fejlesztők szerint ugyanis elég évente egyszer kitisztítani. A BBC beszámolója szerint a belsejét cirkónium és titán-dioxid keverékével vonták be. Az öblítés után a WC belső falára elektrolizált vizet permetez az eszköz, ami gyenge fertőtlenítő szerként fejti ki hatását, így a fehérítés mellett az összes baktériumot elpusztítja.

A beépített UV-lámpának köszönhetően a felület feltöltődik, ami szuper-hidrofil – vízszeretővé – teszi az anyagot, így semmi sem tud az oldalán megtapadni. A fénnyel emellett lehetővé teszi azt is, hogy az oxigénionok lebontsák a baktériumokat és vírusokat.

Ha valaki azt gondolná, hogy az intelligens WC csupán koncepció marad, az jó eséllyel téved. A Neorestnek a korábbi változata hiába került 9800 dollárba (kb. 2,9 millió forint), több mint 40 millió darabot adtak el belőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!