szerző:
hvg.hu

Ne csodálkozzon, ha szerelembe esik és változásokat érez magán, hiszen az agyra több módon is hat ez az érzelem - ez tudományos kutatások igazolják.

A Huffington Post készített egy listát azokról az agykutatásokról és eredményeikről, amelyek a szerelem hatását vizsgálták. Íme a legérdekesebb jelenségek, amelyeket ez az érzelem kivált.

1) Két hormonszintünk látványosan emelkedik, az oxitocinról és a dopaminról van szó, ezek örömhormonok, ezért ez jó hír.

2) Az már kevésbé jó hír, hogy a dopamin olyan hatással is lehet az agyra, mintha valaki drogfüggő lenne. És ezt nem csak édesség, hanem szerelem is ki tudja váltani.

3) A szerelem aktiválja az opioid receptorokat. Ez is olyan, mint a drogozás, hiszen az ópium is ugyanezt okozza.

4) A szerotonin szintünk zuhanórepülésbe kezd. Ugyanez figyelhető meg a kényszerbetegeknél is, de a szerelmeseknél nem pszichiátriai esetről van szó, csak nagyobb ragaszkodást vált ki a felekben.

5) Neurológusok bizonyították, hogy ha szerelmesek vagyunk, akkor figyelmünk csökken, kevésbé tudunk koncentrálni, bizonyos feladatokra fókuszálni.

6) A szerelemmel empatikusabbak leszünk másokkal szemben, jobban megértjük és átérezzük a helyzetüket.

A szerelem mellett a zenehallgatás is érdekes hatásokat vált ki az agyban, ezekről a jelenségekről korábbi cikkünkben olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!