szerző:
MTI

Kutatók két tanulmányban is a zikavírus és a kóros kisfejűség közti kapcsolatról írtak.

Újabb tudományos bizonyítékokat tártak fel amerikai és brazil kutatók a zikavírus és a súlyos születési rendellenességek, köztük a kisfejűség közötti kapcsolatra két pénteken megjelent tanulmányban.

Az amerikai John Hopkins Egyetem és a Floridai Állami Egyetem szakemberei a Cell Stem Cell című folyóiratban bemutatott, laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatukban kimutatták, hogy a zikavírus képes gyorsan megfertőzni és károsítani a fejlődésben lévő magzat agysejtjeit, és azonosították, hol képes a legtöbb károsodást okozni a fejlődő magzatban.

A zikavírus azt az idegi őssejtet fertőzi meg, amely az agykéreg kifejlődéséért felelős. Ezek az őssejtek ráadásul a vírusszaporodás tárházának bizonyultak, ami sejthalált idézett elő, illetve roncsolta a sejtnövekedést – állapították meg a kutatók. A szakemberek hangsúlyozták, hogy tanulmányuk nem bizonyította a közvetlen összefüggést a zikavírus és a kisfejűség között, de feltárta, hol okozhatja a vírus a legtöbb kárt.

A Kaliforniai Egyetem kutatói és a brazíliai Fiocruz Intézet szakembereivel zíkavírusfertőzés-gyanús brazil nők klinikai tesztjeit tanulmányozva kimutatták, hogy a vírusfertőzés egy sor magzati rendellenességet idézhet elő. "Jóval többről van szó, mint mikrokefáliáról (kisfejűségről). Úgy tűnik, a vírus több fronton képes támadni" – hangsúlyozta Karin Nielsen, a Kaliforniai Egyetem szakembere, a New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 88 olyan várandós nő esetét vizsgálták, akiket zikavírus-fertőzés jeleivel kezeltek a Rio de Janeiró-i Oswaldo Cruz Alapítvány klinikáján szeptember és február között. A zikavírussal fertőzött várandós nők 29 százalékának magzatainál találtak súlyos rendellenességeket, köztük magzathalált, agyi érelmeszesedést, placentarendellenességet, amikor kevés volt, vagy egyáltalán nem fejlődött magzatvíz, magzati növekedési korlátozást, vagy a központi idegrendszer károsodását, amely vakságot is előidézhet.

Ezek a nők a várandósság első és második trimeszterében fertőződtek meg. De találkoztunk problémás esetekkel az utolsó trimeszterben is, ami meglepett minket – hangsúlyozta Nielsen, megjegyezve, hogy két olyan magzathalált tártak fel a várandósság utolsó szakaszában, amelyeknél a korábbi ultrahangvizsgálatok nem mutattak ki semmilyen agyi rendellenességet.

"Szoros kapcsolatot találtunk a zika és a terhességi rendellenességek között, olyanokat, amelyeket korábban nem dokumentáltak. Még ha a magzatot nem is károsította, a vírus a placentát támadta meg, ami előidézheti a magzathalált" – magyarázta Nielsen.

Brazíliában 641 kisfejűséggel született baba közül eddig 82 esetben mutatták ki, hogy anyját a várandósság alatt zikavírus fertőzte meg. A hatóságok úgy vélik, a mikrokefáliával született babák többségénél a kórt az anya zikafertőzöttsége idézte elő. További több mint 4200 esetet fognak kivizsgálni. Régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zikavírus, amely felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő, végérvényesen azonban még nem bizonyították az összefüggést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!