szerző:
hvg.hu

Egy halálos kimenetelű himlőjárványt szimulál egy nagyjából 5 perc alatt végigkattintgatható böngészős játék. Különlegessége, hogy mindenki a saját városában látogathat el jól ismert helyszínekre, miközben meg kell próbálnia minél lassabban fertőzni az embereket.

A való világból származó adatokkal operál a The Collapse (Az összeomlás) című böngészős szimulátor, miközben lejátssza velünk a globális vírus okozta világvégét. A játékban az úgynevezett “nulladik beteg” nem túl hálás szerepe jut ránk. Miután észleljük, hogy valami nincs rendben az egészségünkkel, a közelben lévő (valós) kórházak listájából ki kell választanunk, hogy melyikbe megyünk. Ez máris egy fontos döntés, hiszen a szimulátor a különféle hivatalosan elérhető adatok alapján rögtön kiszámolja, hogy az adott város adott kórházába jutva nagyjából hány embertársunkat fertőzzük meg.

Szegedről indultunk a világot romba döntő vírussal
©

Nem lőnénk le a játék összes poénját, lényeg, hogy több körben is döntési helyzetbe kerülünk még előbb saját városunkban, aztán egy nemzetközi repüléssel is – miközben szemünk előtt pörög a számláló, és láthatjuk, hogy döntéseinkkel, mindennapi mozgásunk közben hogy indítjuk el a világot romba döntő lavinát: mennyi ember fertőződik és mennyi hal meg.

A játék közben a szimulátor valós adatokkal sokkol minket, feltűnik például az a WHO-adat, amely szerint 1000 emberenként nagyjából 30 kórházi ággyal rendelkezünk, ha tehát valóban kitör egy világjárvány, nagyjából esélytelenek vagyunk a kórházi kezelésre. A kutatók közben persze rajta vannak az oltóanyag elkészítésén, de a valóság alapján összerakott Collapse-ból az is kiderül, hogy ez igencsak lassú folyamat.

Egy hónap alatt 1,5 milliárd fertőzött, 668 millió halott. A világ mindennapi működése megállt, a nagy ellátórendszerek összeomlottak.
©

Az ide kattintva indítható szimulátor érdekessége, hogy a Ubisoft új, The Division című játékának népszerűsítéséhez készült: a kedden megjelenő játékban a poszt-apokaliptikus New Yorkban túlélni és újrakezdeni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!