szerző:
hvg.hu

Az IDC legfrissebb adatai óriási számokat vetítenek előre: rengeteg embernek lesz okostelefonja a világon az elkövetkező években.

Az idén másfél milliárd okostelefont fognak megvásárolni – állítja a neves piackutató, az IDC. Ez 5,7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és 2020-ra már 1,92 milliárd embernek lesz ilyen eszköze. Mindeközben az átlagár a 2015-ös 295 dollárról 237 dollárra esik, ami a belépőszintű eszközök számának növekedéséből adódik.

Az évtized végére a phabletek, azaz a 6”-esnél nagyobb kijelzőjű telefonok adják a megvásárolt készülékek harmadát, és összességében androidos telefonokból fog a legtöbb fogyni. Az IDC jóslata szerint az androidos készülékek eladási száma a 2015-ös 1,17 milliárdról 1,62 milliárdra növekszik 2020-ra, és ezzel a piac megközelítőleg 85 százalékát fedi le.

©

Bár a 2015-ös év kifejezetten sikeres volt az Apple számára (az iPhone 6s és 6s Plus eladási rekordokat döngetett), az IDC szerint 2016 nem lesz ennyire jó év (bár kérdés, hogy válik majd be az iPhone SE). Ezzel együtt 2017-ben ismét növekedhetnek az eladások, ha az Apple kiterjeszti trade-in (cseréld be a régit) programját.

A Windows Phone nem néz túl biztató jövő elé. az IDC a jelenlegi 1,6 százalékos piaci részesedést 2020-ra már csak 0,9 százalékra becsüli, annak ellenére, hogy sokan jósolják, a Windows 10 Mobile sokat lendíthet ezen a piaci szegmensen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!