szerző:
hvg.hu

Az Apple-univerzum történetében most először terjed a felhasználókat megzsaroló kártevő.

Titkosítja a gépen lévő fájlokat, majd csak fizetség ellenében hajlandó újból hozzáférést biztosítani hozzájuk az a KeyRanger néven emlegetett rosszindulatú program, ami az Apple Mac számítógépein terjed. A Palo Alto Networks azt írja: ez az első ilyen jellegű program az OS X operációs rendszer történetében.

A Transmission nevű BitTorrent-kliens múlt héten kiadott verziójába belekeveredett kártevő ellen az Apple már megtette a szükséges lépéseket, az OS X kapuőr biztonsági rendszere elvileg már nem engedi telepíteni a programot.

A zsaroló vírusok a windowsos gépeket nagyobb számban fenyegetik, az Egyesült Államokban például egy teljes kórház rendszerét bénították így meg, és 1 milliárd forintnyi váltságdíjat követelnek.

A ransomware miatti adatvesztést, ha a kártevő már feltelepült a gépre, szinte lehetetlen elkerülni. Az egyedüli biztos lehetőség a megelőzésben van, ehhez itt talál hasznos tanácsokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!