szerző:
hvg.hu

Egyelőre még csak technikai kuriózum a 8K felbontás, mégis már az idei nyári olimpiai játékokon is lesznek ilyen felvételek.

Négyszer akkora felbontást (7680 x 4320) kínál a 8K, mint a manapság annyira istenített 4K, s ez elképesztő képminőséget sejtet. A televízió-gyártók egyelőre még nincsenek igazán felkészülve rá, persze kivétel azért van, és például a Sharp már ott áll a rajtvonalnál. Jól is teszi, hiszen már idén lesz ilyen műsor, nem is akármilyen eseményről, hanem a XXXI. nyári olimpiai játékokról, mintegy tesztként szolgálva a 2020-as japán olimpiához, hiszen ekkor már 8K-ban közvetítenék a rangadókat.

De térjünk vissza a mához: az ötkarikás játékok közvetítését szervező OBS (Olympic Broadcasting Service) 130 órányi 8K adást sugároz Japán számára, számolt be az Advanced Television. Ilyen módon tudósítanak a legnépszerűbb versenyekről, például az úszásról, a fociról vagy a dzsúdóról, no meg persze a nyitó és záró ceremóniáról. Ez persze csak töredéke a tervezett, több mint 7000 órányi „normál” (HD + 5.1 Surround Sound) adásnak, mindenesetre egyfajta stressztesztnek remekül megfelel.

Japánban már a 8K-ra készülnek, az olimpia jó teszt lehet
©

Az OBS 4K Ultra HD felvételeket is kínál majd ugyanezen eseményekről, ez a 8K-s jelek lefelé konvertálását jelenti, Ezeket a felvételeket azonban nem a nyilvánosságnak szánják, ezek is tesztek lennének. Egyébként nem csupán a 8K lesz technikai érdekesség az idei olimpián. A már említett nyitó és záró ünnepséget, valamint néhány versenyt VR-headsetek számára is sugározzák.

A szervezők becslése szerint úgy összességében mintegy ötmilliárdnyian lesznek kíváncsiak a nagy nyári erőpróbára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!