szerző:
hvg.hu

Szingapúr tervei nem akármilyenek: 3D-ben nyomtatott épületekkel töltenének meg egy városrészt.

A szingapúri hatóságok bejelentették, 3D-ben nyomtatott házakat építenének nagy számban, már készülnek a megvalósíthatósági tervek.

Ha a javaslat megkapja a zöld utat, akkor a házak emeleteit külön nyomtatnák, és a helyszínen, Lego-kockák mintájára, raknák össze az épületeket. Az otthonokat a szingapúri időseknek szánják, és a jelenlegi tervek szerint kizárólag hazai erőforrásokat vennének igénybe ehhez, bár a rendszer középpontjában álló betonnyomtatási technológia még csak fejlesztési szakaszában tart.

©

A szingapúri projektben egyébként nem az összes házrész lenne nyomtatva, csak a fő szerkezeti elemek, ezek készíthetők ugyanis költséghatékonyan ezzel a technológiával.

Hogy miért ilyen technológiával építkeznének arra meggyőző választ adtak: a 3D-nyomtatóknak nem kell bért adni, nem tartanak pihenőidőt, és a legrövidebb időn belül képesek azonos dizájn előállítására, amelyen, ha kell, akár néhány egérkattintással változtatni lehet.

Az első ilyen házak három éven belül elkészülnének, ez idő alatt fokozottan ellenőriznék a biztonságosságukat is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!