szerző:
hvg.hu

A Bombardier új modellje egyelőre utasok nélkül látogatott el hozzánk. Takarékosabb, és székek elhelyezése is kényelmesebb.

"Rövid munkalátogatás"-ként aposztrofálja, és szenzációnak nevezi a Budapest Airport honlapja annak a Bombardier CS100-asnak a leszállását a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amely most először érintett kerekeivel magyar kifutópályát. A gép 100-120 személyes, keskeny törzsű, és a svájci Swiss International légitársaság kötelékébe tartozik majd. Egyelőre utasokat nem szállított, csak Zürichből iderepült, ezt pozícionáló repülésnek hívják a szaknyelvben – ekkor tudja a gyártó a gép menetjellegzeteségeit a gyakorlatban is bizonyítani a légitársaságnak.

©

Másfelől a személyzet is élesben tanulhatja a gépet. A gép hatótávolsága 5000 km. A kanadai gyártású gép az európai Airbus és az amerikai Boeing számára lesz komoly versenytárs, azoknál 10 százalékkal fogyaszt átlagban kevesebbet.

©

A CS100-as teljesen digitális vezérlésű repülőgép, a kabinban öt, hatalmas színes képernyőről vezérlik a pilóták a gép működését, a hagyományos szarvkormánynak sincs nyoma a kabinban, helyette ún. sidestickkel (számítógépes joystickhez hasonló eszközzel) vezetik a gépet. A CS100-as fedélzetén 3+2-es, aszimmetrikus üléselrendezésnek köszönhetően az utasok 80 %-a számára kényelmesebb ablak melletti vagy folyosó melletti ülések állnak rendelkezésre. A felső tárolókban pedig utasonként egy, kifejezetten nagyméretű kézipoggyász helyezhető el.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!