szerző:
hvg.hu

Amire szinte senki sem számított: már most kiadták az új Android fejlesztői változatát.

Bár az Google I/O konferenciája csak május közepén lesz, nagy meglepetésre már most megjelent a következő Android, az Andorid N fejlesztői változata, amelyet Nexus 6P-re, Nexus 5X-re, Nexus 6-ra, Nexus 9-re, Nexus Playerre és Pixel C-re adott ki a Google.

Ez persze messze nem a végleges verzió, mindenesetre jó pár érdekesség feltűnik benne. A legnagyobb változás, ami a fejlesztőket is igencsak érinti, a többablakos mód – erről már 2014 óta hallani a Google-nél. A jelenlegi képek szerint olyan lesz, mint amit már most is láthatunk a Samsung telefonjain, táblagépein.

A többablakos módba (amelyen belül például egy videót nézhetünk, miközben chatelünk valakivel) állítólag egy gombnyomással léphetünk, és egyszerűen lehet majd az ablakok méretein változtatni.

©

Változni fog az értesítési sáv is, több információ jelenhet meg rajta. Csoportosítva lesznek az értesítések, és lesz beépített gyorsválasz funkció is. Ugyancsak ide tartozik, hogy lapozhatók lesznek az értesítési ikonok, és a méretüket is változtathatjuk.

Az említésre méltó változások közé tartozik a Doze energiamenedzsment tweakelése. Korábban csak azt érzékelte, és akkor reagált, ha a telefon kikapcsolt képernyővel mozdulatlanul feküdt, mostantól viszont elég, ha ki van kapcsolva a képernyő, és a készülék akár függőleges helyzetben is lehet. Hogy ezután hogyan viselkedik a Doze, azt még nem tudni, lehet, hogy lesz egy szigorúbb és egy kevésbé szélsőséges változata az energiatakarékossági funkciók beindításának, legalábbis ez tűnik logikusnak. Az új változatban állítólag rendszerszinten csökkentik az adatforgalmat is.

A mostani kibocsátás persze még csak egy korai béta, de az máris látható, hogy sok érdekes változtatásra számíthatunk. A végső változat valószínűleg nyáron jelenik meg, az ütemezést itt nézhetik meg. Ha pedig arra is kíváncsiak, milyen fantázianevek jöhetnek majd szóba az Android N-nél, olvassák el ezt a cikkünket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!