szerző:
hvg.hu

Az új módszerrel nemcsak az űrszemét mennyisége csökkenne, de alkalmazása jóval olcsóbb is lenne, mint fellőni egy új műholdat.

A Föld körül keringő űrszemét lassan olyan nagy problémát okoz, ami ellen mindenképpen tenni kell valamit. Mivel a legtöbb ilyen űrszemét a lejárt élettartamú műholdak miatt keletkezik, az amerikai US Space és az Orbital ATK kitalált egy lehetséges megoldást: meg kell hosszabbítani a működési idejüket. Az eszközök legtöbbször azért válnak szemétté, mert kifogy belőlük az üzemanyag, a ViviSat MEV nevű egysége (az angol Mission Extender Vehicle rövidítéséből) azonban képes lenne 15 évvel megnövelni az élettartamukat.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a MEV lassan megközelíti a műholdat, majd hozzákapcsolódva repül tovább. Az eszköz így plusz energiaforráshoz jut, ami legfeljebb 15 évre képes meghosszabbítani a működési idejét. Ha a MEV végzett, egyszerűen leválik a műholdról, majd egy másikra átszállva folytatja munkáját.

A ViviSat első ügyfele az Intelsat lehet, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az eljárást 2018-ban már ki lehet próbálni. A szolgáltatással a műholdak “tulajdonosai” is jól járnak, mivel sokkal olcsóbb lehet megjavítani az eszközt, mint egy újat fellőni. A MEV a jövőben kisebb javítási és frissítési munkálatokat is képes lehet elvégezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!