szerző:
MTI

Emelkedik a kormányzati informatikai rendszerek elleni célzott támadások száma – közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vezetője.

Tavaly a Honvédelmi Minisztériumnál, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Belügyminisztériumnál találtak arra utaló jeleket, hogy informatikai rendszereik az APT28 néven ismert támadás célpontjai voltak.

Bencsik Balázs beszámolója szerint tavaly a migránsválság nyomán mintegy tíz százalékkal nőtt a “weblaprongálások” száma is, köztük több célzottan a kormányzatnak szóló üzenetet tartalmazott. Tavaly több mint ötezer ilyen esetet jeleztek az NKI-nek. Az ilyen, alacsonyabb kockázatú támadások nagyjából kilencven százalékát nem képzett támadók hajtják végre. Ennek oka a szakember szerint az, hogy az informatikai sérülékenység kihasználására a "feketepiacon" meg lehet vásárolni a támadáshoz szükséges eszközöket. Ezek birtokában egy "nem kvalifikált pizsamás hacker" is képes feltörni egy weboldalt.

Bencsik Balázs az Anonymous hackercsoportnak tulajdonított, a magyar kormányzatnak szóló fenyegető üzenetről azt mondta: nem tudnak arról, hogy sikeres támadást hajtottak volna végre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!