szerző:
hvg.hu

A szupererős mikrobotokat a saját súlyukhoz képest nagyon nehéz tárgyak megmozgatására is képes hangyákról mintázták. A kis gépek akkora feladatot teljesítettek, mintha hat embernek kellene elhúznia az Eiffel-tornyot.

Már-már hihetetlen teljesítményre képes, erős mikrobotokat fejlesztettek a Stanford Egyetem kutatói. A hatos csapatba állított, egyenként mindössze 17 grammos microTug robotok képesek elhúzni egy 1,8 tonnás autót.

Az egyetemi BDML labor egyik hallgatója, David Christensen a New York Timesnak hangsúlyozta: a microTug robotok teljesítménye nem csak annak köszönhető, hogy egyenként nagyon erősek, mindehhez jókora erőt ad hozzá az is, hogy képesek összehangolt csapatmunkára.

A szakember szerint az alábbi videón látható teljesítmény annak felel meg, mintha hat ember arrébb húzná az Eiffel-tornyot. Az autós produkció 1:24-től kezdődik, de a mikrobotok előtte látható mutatványait is érdemes megnézni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!