szerző:
hvg.hu

A MediaTek ma bejelentette, még ebben az évben megérkezhet a népszerű Helio X20 gyorsabb utódja.

Jó pár csúcstelefonban dolgozik a MediaTek tízmagos Helio X20 processzora, és mivel az utód, a Helio X25 állítólag fürgébb lesz nála, tovább javulhatnak a MediaTek processzorait használó csúcstelefonok.

A Helio X20-at tavaly vezette be a gyártó, és először a kínai okostelefonokban mutatkozhatott be. A MediaTek egy konferencián most bejelentette, hogy még az idén megjelenik a Helio X25 (MT6797T), amelyik az előd 20 nm-es chiptechnológiájától eltérően már 16 nm-es FinFET technológiával készül.

©

Ugyanolyan lesz az architektúrája, viszont magasabb lesz az órajele. A források szerint ez azt jelentheti, hogy a két Cortex-A72 mag 2,5 GHz helyett 2,7 GHz-en ketyeg majd, és persze a többi Cortex-A53-as mag is magasabb órajelet kap. Gyorsabb lesz a GPU is, 850 MHz-es.

A 16 nm-es technológiával feltehetően sikerülni fog megoldani a Helio X20 állítólagos túlmelegedési problémáit. Mivel a MediaTek a Meizuval együtt dolgozott az új chipkészleten, nem meglepő, hogy a Meizu Pro 6 lesz az első telefon, amelyikben ez az áramkör bizonyíthat.

©

És ez még nem jelenti a fejlesztés végét, a MediaTek ugyanis már dolgozik a Helio X30-on, amelyik 10 nm-es technológiával készül. Ez a chipkészlet várhatóan a jövő év elején fog megjelenni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!