szerző:
hvg.hu

A Volvo három egyetemmel közösen fejlesztett egy olyan robotot, ami az ember helyett üríti ki a szemetet a kukákból.

A következő néhány év slágerei egészen biztosan azok a robotok, vagy automatizált megoldások lesznek, amik egy-egy feladat kapcsán leveszik a terhet az ember válláról. (Másként megfogalmazva: elveszik a munkáját. Ide kattintva megnézheti, hogy az ön munkakörét ez mennyiben érinti.) A Tesla például 2018-ra már teljesen önvezető autót ígér, a Boston Dynamics humanoid robotja pedig már egy raktárban is dolgozhatna. Most viszont a Volvo villantott egy újdonságot, igaz, nem az autózás terén.

A svédek Roar névre keresztelt projektje egy olyan robotot takar, ami képes önjáró módon begyűjteni az utcára kirakott kukát, majd azt a szemetesautóhoz vinni, hogy az ki tudja üríteni. A rendszert nemrég kezdték el tesztelni, a jelek pedig igen biztatók. A robotba többek között GPS-t, kamerát és gyorsulásmérőt is szereltek, a navigálást pedig a kukásautó tetején utazó, majd onnan felszálló drón segíti. A Roar képes felismerni, ha akadály kerül elé, így ki is tudja kerülni azt.

A Volvo a fejlesztéseket három egyetem – a Chalmers Műszaki Egyetem, a Mälardaleni Egyetem, valamint a Pennsylvaniai Egyetem – szakembereivel közösen végezte el, a prototípus létrehozásához így alig négy hónapra volt szükség. Az viszont még kérdéses, hogy mikor lehet majd először élesben bevetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!