szerző:
hvg.hu

A mesterséges intelligencia leleplezheti, ha valaki ittasan posztolt a Twitterre.

Míg egy követlen csevej vagy egy telefonbeszélgetés során könnyű rájönni, ha a partnerünk ittas, honnan lehet megállapítani, ha valaki részegen tweetelt?

Utalhatnak erre persze a helyesírási hibák vagy a túlzásba vitt írásjelek, a Rochester Egyetem munkatársai azonban más utat választottak ennek leleplezésére. Mesterséges intelligencia programjukat tanítják arra, hogy felismerje az erre utaló jeleket.

A kutatócsoport egy éven át gyűjtött geotagekkel ellátott tweeteket New York és Monroe megye körzetéből. Először olyan szavakra szűrtek, amelyek kapcsolatban lehettek az alkohollal, például sör, bor, buli, parti stb. Ezután az Amazon Mechanical Turk nevű közösségi szolgáltatását hívták segítségül, hogy részletesebben elemezzék a tweetekt. Minden egyes tweetnél három „turkerst” kértek fel arra, hogy döntsék el, hogy a tweet tényleg kapcsolatban van-e az alkohollal, és ha igen, akkor vajon a posztolója ivott-e.

©

Körülbelül 11 ezer ilyen tweetet találtak, ami már egy elég nagy adathalmaz ahhoz. hogy taníthassák vele a mesterséges intelligenciát, hogy az felismerje majd az ilyen tweeteket. A gépi és az emberi felismerés körülbelül 90 százalékban meg is egyezett.

Ez így jópofa kísérletnek hangzik, de a kutatók tovább mentek ennél, és azt vizsgálták, hol tartózkodtak azok az emberek, akik ittak, otthon voltak-e vagy máshol. Erre ismét csak a szóhasználatukból következtettek, állítólag meglepő pontossággal.

Persze korlátok itt is vannak, hiszen éppen a Twitter miatt bizonyos csoportok felülreprezentáltak a kísérletben. Ez azonban nem akadályozza meg a szakembereket abban, hogy a jövőre nézve még merészebb terveket dédelgessenek, és hasonló módon próbáljanak összefüggést találni az alkoholfogyasztás és a nem, a kor, valamint az etnikum között.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!