szerző:
hvg.hu

Igen nagy az eltérés az androidos és az iOS-es készülékek között az eszközön őrzött adatok hozzáférhetőségét tekintve (is).

Ha a San Bernardinó-i terroristának androidos készülése lett volna (és nem a legújabb csúcsmodellek közül valamelyik), akkor már rég hozzáfértek volna az adataihoz a bűnüldöző szervek – ezzel az érdekes párhuzammal világít rá a Wall Street Journal az iOS-es és az androidos világ egyik nagy eltérésére.

Miközben az iPhone-ok 95 százaléka használ valamilyen titkosítást, addig az androidos készülékeknél mindössze 2,3 százalék ez a szám. Ez utóbbi telefonokból pedig könnyen kinyerhetők a személyes adatok, a francia csendőrség egyik nyomozója szerint elég egy óra a zárkód feltörésére, utána pedig, titkosítás híján, minden elérhető.

Mindennek hátterében természetesen az Android-világ fragmentáltsága áll. Amellett, hogy számos Android-verzió létezik egymás mellett, körülbelül 1,4 milliárd androidos eszköz van a világon, amelyek mögött több mint 400 különböző gyártó áll. és legalább 4000 eltérő modellel kalkulálhatunk.

©

Ez a fajta népszerűség viszont azt is magával hozza, hogy igen nehéz a Google számára az egységes adattitkosítás. Mindenesetre az Android jelenlegi legfrissebb verziójánál, az Android 6.0 Marshmallow-nál már elérhető a teljes titkosítás, ez egyelőre csak a legújabb és általában csúcstelefonokat illeti. A Google ugyan a korábbi verzióknál is próbálkozott ilyennel, azonban a gyártók szerint ez komoly teljesítménycsökkenéshez vezetett, úgyhogy le is tettek róla.

Egész más a helyzet az Apple-nél, aki – mivel mind a szoftvert, mind a hardvert felügyeli – folyamatosan kéri a felhasználóit, hogy frissítsenek az iOS legújabb verziójára, azaz szinte az összes ilyen eszközt ellátták titkosítással.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!