szerző:
hvg.hu

A keddre tervezett kongresszusi meghallgatás elhalasztását kérte az FBI, miután egy "külsős fél" használhatónak tűnő segítséggel állt elő az iPhone-feltörési ügyben.

Egyelőre nem tudni, hogy melyik hacker vagy vállalat áll az FBI önbizalma mögött, de az biztos, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda úgy látja, jó esély van rá, hogy az Apple segítsége nélkül sikerül feltörnie az iPhone-t, amit már december eleje óta próbál felnyitni a hatóság.

Miközben többen arra spekulálnak, hogy a megfigyelési botrányban elhíresült NSA amerikai titkosszolgálat nyújthatott segítő kezet, a nemzetközi média jelentős része azt írja: az FBI beadványának megfogalmazásából inkább úgy tűnik, hogy egy kormányzaton kívüli szereplő segíthet. Emlékezetes: korábban a kiberbiztonság fenegyereke, John McAfee is felajánlotta segítéségét.

A FBI által beadott dokumentum szerint, ha a nem megnevezett személy vagy szervezet által felkínált "módszer működőképes, szükségtelenné teszi az Apple segítségét".

Hétfő esti sajtóeseményén az Apple a várakozásoknál jóval visszafogottabban bánt az FBI-os üggyel, Tim Cook csak nyugodt hangon megjegyezte, hogy ők az embereknek készítik az iPhone-okat, nem a kormányoknak.