szerző:
hvg.hu

A Harry Potter-sorozat óta tudjuk, milyen jól jöhet egy ilyen eszköz. A tudományos fejlesztéseknek köszönhetően lassan valósággá válik.

Az utóbbi időben az Iowai Egyetem, valamint a Berkeley kutatói – egymástól teljesen függetlenül – olyan anyagokon dolgoztak, ami képes lehet láthatatlanná tenni a tárgyakat. Bár az ezzel bevont tárgyak az emberi szem számára továbbra is láthatók, a kamerák (és radarok) elől már el lehet tünteni őket.

©

A BGR beszámolója szerint az Iowai Egyetem kutatói egy olyan anyagot fejlesztettek, ami képes elnyomni a radarhullámok nagyjából 75 százalékát. A kutatók minderre a gallium egy ötvözetét, a szobahőmérsékleten is folyékony galinstant használták: egy szilíciumlapba ezt az anyagot tartalmazó, kör alakú rezonátorokat ágyaztak be. Mivel ez az anyag képes csapdába ejteni a radarhullámokat, így ha ezt a “köpenyt” például egy vadászgép felületére vinnék fel, az elméletileg láthatatlanná válna a radar előtt. Igaz, a kutatók szerint egyelőre nem működik 100 százalékosan.

©

Mindeközben a Berkeley Egyetemen egy olyan anyagot hoztak létre, ami visszaveri a fényt, így rejtve el az alá rejtett tárgyat. A technológia az arany nanoantennákon alapszik, amelyek képesek a fény hullámait eltéríteni. Szépséghibája, hogy egyelőre csak mikroszkopikus tárgyak elrejtését teszi lehetővé, így arra még várnunk kell, hogy alá állva elbújhassunk a világ elől.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.