szerző:
hvg.hu

Az Apple új robotrendszerének köszönhetően nem vesznek kárba a kidobott iPhone-okban lévő értékes fémek. Kérdés, mennyire elég a gép kapacitása.

Az Apple tegnap bemutatott Liam nevű robotrendszere a szemétbe került iPhone-ok szétszedésére, illetve a bennük lévő értékes anyagok visszanyerésére hivatott. Mindez egyfajta válasz az Apple-t ért azon kritikákra, hogy az eszközeit nagyon nehéz szétszedni, felújítani, és újrahasznosítani a bennük lévő amúgy értékes anyagokat.

©

A Liam rendszer, amelyet közel három évig fejlesztettek, kezdetben az iPhone 6-okra fókuszál, azonban az Apple módosítani és bővíteni akarja a rendszert, hogy az később az egyéb termékeit is kezelhesse.

A robotrendszer a múlt hónapban kezdte meg teljes kapacitással a működést, és 11 másodpercenként szed teljesen szét egy iPhone 6-ot, és ki tudja nyerni belőle az arany és ezüst részeket, az ónt, a kobaltot, a wolframot, az alumíniumot és a rezet. A 11 másodperc igencsak rövid időnek tűnik, azonban ez a tempó évi néhány millió darabot jelent, ami eltörpül amellett, hogy mennyi eszközt bocsát ki az Apple.

©

Talán ezért is történhetett, hogy bár a Greenpeace üdvözölte az új berendezést, kétségét fejezte ki afelől, hogy a Liamnak komoly hatása lehetne a leselejtezett iPhone-ok újrahasznosítására.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!