szerző:
hvg.hu

A manőver meg se kottyant a Pentagon egyik legjobb katonai gépének, még úgy sem, hogy rakományként két Apache helikoptert szállított.

Az Amerikai Légierő C-17 Globemaster III-as teherszállító repülőgépét az egyik legjobbnak tartják a világon. Nemcsak azért, mert a rakterében akár két AH-64 Apache helikoptert is képes elszállítani A pontból B-be, vagy mert a levegőben tankolható, hanem azért is, mert szinte bárhol képes leszállni. Az AiirSource Militari nevű YouTube-csatornára múlt pénteken töltöttek fel egy felvételt arról, hogyan is kell ezt elképzelni a gyakorlatban.

A C-17-es az észak-karolinai Fort Bragg katonai bázison landolt, ahová egy gyakorlat miatt érkezett. A kifutót azonban úgy alakították át, hogy olyan legyen, mintha Afganisztánban, vagy Szíriában kellene leszállnia.

A gép a Pentagon egyik legkülönlegesebb "fegyvere", ami az árán is látszik: darabja 225 millió dollárba (kb. 65,2 milliárd forint) kerül. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy az utóbbi években lassult a megrendelés a Boeing által gyártott gépre, így a jövőben már nem gyártanak több C-17-est.

Ha szereti a különleges repülőket, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!