szerző:
hvg.hu

Minden ötödik háztartási gép többet fogyaszt, mint amennyit a rajta látható felirat ígér. A gyártók sokszor tudatosan csalnak.

Az EU 16 tagállamának környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetei azt vizsgálták, hogy mennyire felelnek meg a valóságnak a hűtőszekrények, porszívók, lámpák és más eszközök megadott fogyasztási adatai. Az SG.hu beszámolója szerint a szúrópróbaszerű vizsgálatok kimutatták, hogy sok gyártó vagy figyelmen kívül hagyja az energiafogyasztásra vonatkozó előírásokat vagy tudatosan megkerüli azokat – 100-ból 18 gép pörgeti a kelleténél jobban a villanyórát. A becslések szerint az uniós háztartások így évente összesen 3 ezer milliárd (!) forinttal többet fizetnek ki áramszámlákra, mint amennyit kellene.

A kutatás során találtak olyan terméket, amely a megadottnál akár 30 százalékkal is több áramot használt el: egy porszívó 54 százalékkal lett rekorder. Az egyik szárítógépet egyszerűen nem lehetett kikapcsolni, annak ellenére, hogy a gyártó ezt garantálta, így bedugva mindig fogyasztott valamennyit. Három tesztelt digitális rádiónál a készenléti fogyasztás a megengedett két-háromszorosa volt. Volt olan egy LED-izzó 20 százalékkal kevesebb fényt bocsátott ki, mint ahogy reklámozták.

A gyártók a MarketWatch-kutatás eredményeire reagálva közölték, hogy szoftverfrissítésekkel orvosolják a hibákat. Jelenleg egyébként semmilyen szabály nem tiltja ennek ellenkezőjét sem, tehát olyan frissítést, mellyel a polcról levett termék később többet fogyaszt.

Ha csökkentené áramszámláját, itt mutatunk néhány praktikus tippet, mellyel több tízezer forintot spórolhat meg évente.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!