szerző:
hvg.hu

A most debütált iOS 9.3 különlegességei közé tartozik a Night Shift funkció, amelynek a nehezen elalvók örülhetnek. Vagy mégsem?

Az a fránya kék fény a telefonok/tabletek kijelzőjén, az a ludas abban, ha este sokáig játsszunk az eszközünkkel az ágyunkban, és utána nem tudunk elaludni.

Ami az androidos eszközökben már megoldott, az végre az iOS-esek számára is elérhető lett az iOS 9.3-mal, az éjszakai mód (Night Shift) az este előre haladtával fokozatosan kiszűri az álmokat hozó melatonint csökkentő kék fényt a telefonok képernyőjéről. (Itt mutatjuk, hogyan kapcsolhatja be.)

A Business Insider megkérdezett egy alvásszakértőt erről, aki meglepő választ adott. Szerinte ha valaki nem tud aludni, akkor kékfény-szűrés ide vagy oda, ne vegye elő a telefonját az ágyban, másképp relaxáljon, például olvasással. Meg kell ugyanis szabadítani a tudatot azoktól a dolgoktól, amelyek arra késztetik, hogy ellenálljon az alvásnak.

©

A telefonon pedig sok minden stimuláló történik, gondoljunk csak a felugró értesítésekre, hírekre vagy a Facebookra, ahol tényleg mindig történik valami.

Amellett tehát, hogy az éjszakai mód mindenképpen üdvözlendő funkció, az elalvási nehézséggel küzdők gondjait nem ez fogja megoldani, hanem az, ha már a lefekvés előtt egy órával nem veszik kézbe a telefonjukat, nem használják a tabletjüket, nem néznek televíziót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!