szerző:
hvg.hu

Az elmúlt 10 évben jól működő tik-tak modellt egy háromlépcsős fejlesztési megoldásra cserélik a processzorgyártást meghatározó Intelnél.

Az Intel az elmúlt egy évtizedben nagy sikerrel alkalmazta az újgenerációs processzorai gyártásában a kétlépcsős tik-tak modellt, melynek lényege, hogy egyik évben csökkentették a chip méreteit, majd egy évvel később növelte a teljesítményt. A vállalatnál azonban már a 22 nm-ről 14 nm-re való zsugorodás is komoly fejtörést okozott – ez két és fél éves fejlesztést vett igénybe –, tavaly pedig közölték, 2017 második felére csúsztatják a 10 nm-es processzorok gyártását. A cég mostani bejelentése szerint a tik-tak modellt egy háromlépcsős fejlesztési stratégiára cserélik.

Az új fejlesztési modellben harmadik lépésként megjelenik az optimalizálás is, ami a jelenlegi helyzetben a processzorok fejlődési ütemének lassulását jelenti, így a jövőben a felhasználóknak többet kell majd várniuk egy erősebb eszköz érkezésére.

©

Az Intel közlése szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy egy mindössze 20 szilícium atomnyi területen kell dolgozniuk, ami komoly nehézséget jelent. Éppen ezért a következő generációs, 10 nm-es processzorok a vártnál is később kerülhetnek piacra.

Miközben a konkurenciák – mint a dél-koreai Samsung vagy a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (röviden TSMC) – egyre gyorsuló ütemben zárkóznak fel a cég mögé – a TSMC például 2017 elején elkezdi a 10 nm-es, FinFET technológiával készülő processzorok tömeggyártását – , úgy vélik, továbbra sem vesztik el a piaci előnyüket. Az Intel szerint a jövő processzorainak gyártása technikailag olyan nehezen kivitelezhető, hogy kevesen lesznek képesek lépést tartani velük. A TSMC azonban nemrég bejelentette, 2020-ra 5 nanométeres processzorokat gyártanak majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!