szerző:
hvg.hu

A 20. század popkultúrája is sokféle víziót vázolt arról, hogy eleink miként és miféle környezetben képzelték el a jövőt – azaz napjaink világát. Valamire azonban mintha nem számítottak volna: jelesül, hogy a technológiai változások alapja a kommunikáció forradalma, az információáramlás és az adatgyűjtés lesz. Legyen szó a hétköznapi élet bármely területéről, a trend ugyanaz: minden mindennel mindenhol mindig kapcsolatban van. De mit jelent mindez, azaz a dolgok internete (IoT) a gyakorlatban? Ha van rá 10 perce, elmagyarázzuk egy igen látványos formában.

Oly sok minden mellett a technológiai fejlődés átalakított a történetmesélés módját is – erre példa az a PiQ névre hallgató megoldás is, amit a fejlődés bemutatához használunk Egy speciális képalkotással készült rövid videóról van szó, ami bár a képernyőn fut, de nagyban emlékeztet a nyomtatott magazinok hangulatára is.

Számítógépen a nyíl billentyűkkel, telefonján pedig az ujjával jobbra-balra húzva lapozhat az egyes oldalak között, az oldalon belül pedig lefele görgetve olvashatja el a teljes tartalmat.

Fontos: a látványos anyag nagyjából 25 megányi adatforgalommal jár, így netkapcsolattól függően 30-60 másodpercbe is telhet, mire betöltődik. Ha ez megvan, javasoljuk, hogy kattintson a videó alján megjelenő sáv jobb sarkában lévő második gombra, így a PiQ teljes képernyős nézetre vált – és már indulhat is az utazás az egyre inkább jelenbe hajló közeljövőbe.