szerző:
hvg.hu

Meglepő kijelentést tett a Samsung elnöke: cégének nem áll szándékában OLED televíziót gyártani.

Hogy a Samsung elzárkózik az OLED televíziók gyártásától, az annyiban érdekes, hogy a dél-koreai cég piacvezető a kisebb OLED-ek területén. Legutóbb az Apple-lel kötött egy remek üzletet, s OLED kijelzőket fog szállítani a következő generációs iPhone-hoz.

Azonban ahogy a televíziók kerülnek szóba, a Samsung máris másban látja az üdvözítő megoldást, mégpedig a SUHD tévéknél használt quantum dot (kvantumpont, QD) technológiában. Ennél félvezető nanokristályok bocsátanak ki különböző színű fényt. Ez a szín a mérettőé függ, másmilyen egy öt, és más egy két nanométeres kadmium-szelenid kristály esetében. A Samsung elnöke biztos abban, hogy ezek az újabb technológiák gyorsabban képesek fejlődni, mint az OLED.

©

A Samsungnál úgy gondolják, hogy a QD televíziók már felülmúlják képminőség és fényerő szempontjából az OLED-eket, de összességében még nincsen eldöntve, melyik a jobb technológia.

Jelenleg az LG a piacvezető az OLED televízióknál, viszont a Samsung a legnagyobb televíziógyártó.  A profitja azonban csökken az olcsó, kínai rivális termékek miatt, ezért a prémiumtermékeknél hozná be ezt a veszteséget. Dél-Koreában 40 százalékkal nőtt a QD tévék eladási száma az egy évvel korábbiakhoz képest, s a gyártó most tovább merészkedik. Először Európában és Brazíliában indítaná el ilyesfajta készülékeit a nyári nagy sporteseményekkel (labdarúgó EB, nyári olimpia) összhangban, majd világszerte bevezetné az új technológiás tévéket.

Az LG egyébként erősen jövőállónak tekinti az OLED technológiát, és az 1 mm vékony képernyőjüket elnézve azért van is ebben valami.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!