szerző:
hvg.hu

Több mint 6,5 milliárd forinttal segít be a Mark Zuckerberg és felesége által működtetett alapítvány egy nagyon szegény, de nagyon okos fiatalokat segítő vállalkozásba.

Mark Zuckerberg tavaly december 1-jén egészen váratlanul bejelentette, hogy "az emberiség érdekében" lemond a családja birtokában lévő Facebook-részvények 99 százalékáról. Az összesen 45 milliárd forintot érő részvények a Chan Zuckerberg Initiative néven létrehozott alapítványhoz kerültek, melynek néhány nappal ezelőtt már meg is volt az első komolyabb befektetése.

A 6,6 milliárd forintnak megfelelő 24 millió dollárt az Andela nevű startup kapta. A két éve működő vállalkozás Kenyában és Nigériában összesen 200 embert foglalkoztat, de ennél jóval többnek szerez munkát. A szervezet ugyanis arra vállalkozott, hogy felkarolja azokat az afrikai fiatalokat, akiknek pénz hiányában esélyük sem lenne megtanulni professzionális szinten programozni, a tehetségük viszont megvan hozzá.

Akit az Andela beválogat, az szinte már biztosra veheti, hogy sikerült kitörnie a szegénységből: több hónapnyi tanfolyami képzés után a cég nemzetközi vállalatoknál helyezi állásba az afrikai programozókat: mégpedig a Google-nél, az IBM-nél, a Microsoftnál vagy persze a Facebooknál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!