szerző:
hvg.hu

A legtöbbek számítógépén még a régi, de jól bevált Windows 7 fut. Eddig úgy volt, hogy még egy éven használhatják az eddig megszokott feltételekkel az operációs rendszert, de a Microsoft most jelentősen kitolta a határidőt.

Bár a Windows 10-et egy éven át ingyen lehetett letölteni (sőt, egy kiskaput kihasználva erre még most is van lehetőség), a magyar felhasználók bőven több mint fele még mindig inkább a Windows 7-re esküszik, és megtartotta a közel 7 éves operációs rendszert.

Év elején még úgy tűnt, hogy a Microsoft csak 2017 júliusáig támogatja a hetes Windowst. A “támogatás” a gyakorlatban annyit tesz, hogy rendszeresen adnak ki az szoftverhez biztonsági frissítéseket – amit ha nem tesznek, a számítógép közel védtelen marad az újabb vírusokkal szemben.

Emlékezetes: a Win 7-nél is többek által kedvelt Windows XP támogatásának végét többször is kénytelen volt kitolni a Microsoft. Azt végül 2014-ben, 13 év után állították le.

Azt azonban a Microsoftnál is látják, hogy milyen népszerű még mindig a Windows 7, így jócskán kitolták a határidőt, egészen 2020 januárjáig. Az eredetileg kinéző (mostantól számolt) egy év helyett még 3,5 évig használhatja mindenki nyugodtan a hetes Windowst. A cég közlése szerint a jóval népszerűtlenebb Windows 8.1 határidejét is eltolták, azt 2023 januárjáig támogatják.

A támogatás fontos feltétele az, hogy idén év végétől már nem nagyon szabad új számítógépet vásárolni. Az ugyanis már korábban kiderült, hogy a várhatóan idén év végén piacra kerülő gépeken, melyekben már az Intel újgenerációs processzorai lesznek, már csak a Windows 10 fog majd futni.

Ha máskor is tudni szeretne a gépén lévő Windowst érintő változásokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!