szerző:
hvg.hu

A drámai filmek megnézése nem csak elérzékenyüléssel jár, hanem fájdalomcsillapítással is – állítják az Oxford Egyetem szakemberei.

A könnyfakasztó filmeket nem orvosságként nézzük, de az Oxford Egyetem professzorai szerint akár ezért is lehetne – számolt be egy érdekes kutatás következtetéséről a BBC. Tudósok és pszichológusok ugyanis szerették volna megtalálni a lehető legkönnyebb és leghétköznapibb módját annak, hogy az egyébként is köztudottan fájdalomcsillapító hatású endorfinból eleget termeljünk és az hatásos is legyen – fájdalomcsillapítás céljából.

Esténként például bárki meg tud nézni egy filmet, de nem mindegy, milyet. A kutatás során ugyanis különböző műsorokat mutattak a résztvevőknek, egyesek például semleges híradásokat és dokumentumfilmeket néztek, mások pedig drámai filmeket. A fájdalomtűrést egyszerű módszerrel mérték: szék nélkül, a hátat a falnak támasztva, ülést imitáló helyzetben kellett maradni, minél tovább – ez egy idő után fájdalmas tud lenni.

Azt vették észre, hogy az érzelmi szempontból semleges műsorok nézőinek egyáltalán nem változott a fájdalomtűrő képessége, azoknál viszont, akiknek drámát vetítettek, a megható film megnézése után látványosan jobb volt a fájdalomtűrő képességük. A szakemberek persze hozzátették: az endorfin ilyen módú termelése fájdalmak nélkül is jót tesz a szervezetünknek, így a könnyfakasztó filmek megnézését néha egészségünk érdekében is ajánlják.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!