szerző:
hvg.hu

Nem az a kérdés, lesz-e ilyen, csak hogy mikor.

Közös szimulációs gyakorlatot tartott az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a FEMA, az ottani Katasztrófavédelmi Ügynökség. A két állami szervezet abból a feltételezésből indult ki, hogy felfedeznek egy aszteroidát, amely négy év múlva becsapódik a Földbe - írja a Space.com.

Thomas Zurbruchen, a NASA tisztviselője szerint egyébként nem az a kérdés, lesz-e ilyen helyzet, csak az, hogy mikor. Viszont ma már van lehetőségünk felkészülni egy hasonló katasztrófára, ami például a dinoszauruszoknak nem adatott meg.

Nem kell aggódni, van terv!
©

A Kaliforniában tartott gyakorlat a harmadik ilyen volt. A korábbiaknál volt lehetőség arra, hogy az aszteroidát eltérítő küldetést indítsanak, de ebben az esetben erre már nem volt idő.

A szimulált aszteroida 100-250 méter közötti átmérőjű volt, és a becsapódás valószínűsége mindössze két százalék. De néhány hónap múlva ez 65 százalékra nőtt, végül egészen biztossá vált 2017 tavaszára. Kicsit később az is kiderült, hogy Dél-Kalifornia közelében várható az ütközés.

Ekkor a tudósok kiszámolták, mekkora területet és lakosságot érint a katasztrófa, az infrastruktúrára és egyebekre tett hatását, amiből már megtervezhették az evakuációt. Azt is el kellett dönteniük, hogyan tájékoztassák a nyilvánosságot a leghatékonyabban, és hogyan cáfolják meg a veszélyes álhíreket.

A NASA januárban hozta létre a Bolygóvédelmi Koordinációs Hivatalt, amelynek feladata a Földet veszélyeztető aszteroidák követése. A szimulációban feltételezték, hogy az Európai Űrügynökségnekis van ilyen központja Olaszországban.

Bár ebben a gyakorlatban nem volt lehetőség az aktív védekezésre, folynak kutatások ezzel kapcsolatban is. A NASA elkészült az előzetes tervekkel, amelyek szerint egy mintavételhez hasonló küldetés során változtatnák meg a Föld felé tartó égitest pályáját. Más megoldások lézeres hevítéssel vagy robbantással érnék el ugyanezt az eredményt. Minden ilyen próbálkozáshoz azonban az szükséges, hogy időben eljusson a szonda az aszteroidához.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!