szerző:
hvg.hu

Új műholdképen a becsapódás helye, és a roncsdarabok.

Színes képeket készített a NASA Mars Reconnaisance Orbiter nevű Mars-műholdja a kudarcot vallott európai-orosz szonda, a Schiaparelli becsapódási helyéről. A felvételen jól láthatóak a szerkezet szétszóródott darabjai, valamint az üzemanyaggal teli leszállóegység ütötte elfeketedett kráter. Másik képen látható az ejtőernyő, és az ahhoz rögzített burkolati elem.

 

©

A Schiaparelli október 19-én kezdte meg a leszállást. A terv szerint a szonda előbb szabadesésben, hőpajzsa védelmében átszáguld a légkörön, majd kinyitja ejtőernyőjét, végül pedig a leszállóegység hajtóművei segítségével fékez. Valószínűleg az utóbbi műveletbe csúszott számítási hiba, így az űreszköz nagy sebességgel ütközött a bolygó felszínének.

A becsapódásról fekete-fehér képek már készültek, az új fotók segítségével azonban pontosabban megállapíthatók a baleset körülményei.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!