szerző:
hvg.hu

Az idei évben már az egyik legnagyobb biztonsági problémát az egészségügyi intézmények elleni hackertámadások jelentik.

A biztonsági szakértők nem győznek figyelmeztetni az egészségügyi rendszerek sérülékenységére, ami azért is igen nagy probléma, mivel a szó szoros értelmében életbevágó dologról van szó.

Legutóbb az angliai Lincolnshire három kórházában kellett elhalasztani előre tervezett műtéteket, diagnosztikai vizsgálatokat, orvos-beteg találkozásokat, miután egy vírus megfertőzte a kórház hálózatát. Mindez legalább ezer embert érintett.

Egyből vörös riasztás jelent meg az Nemzeti Egészségügyi Szolgálat kapcsolódó  honlapján, és azonnal lekapcsolták a hálózathoz csatlakozó rendszereket, hogy elszigeteljék a vírust. A sürgős beavatkozást igénylő betegeket közeli, a kártevő által nem érintett kórházakba irányították. A fekvőbeteg ellátásban nem volt fennakadás.

©

Az intézmény vezetői nem részletezték, milyen vírus támadta meg a rendszert, de az egyik biztonsági szakértő feltételezi, hogy ransomware-ről, azaz zsaroló vírusról volt szó. Mindenesetre csak öt nap után állt helyre a rendszer. Néhány nappal korábban amerikai és kanadai kórházak rendszerét is megtámadta olyan kártevő, amelyik váltságdíjat kért.

Hogy mit lehet tenni, hogy csökkentse egy vállalat egy ilyen támadás valószínűségét, vagy legalábbis enyhítse a kellemetlen következményeket? Mindenekelőtt készítsen rendszeresen biztonsági másolatokat, és a legjobb, ha ezeket offline őrzi. Semmiképp se kattintsanak ismeretlen linkekre e-mailekben, vagy legalábbis előbb győződjenek meg arról, nem veszélyesek-e. Csak megbízható helyekről töltsenek le szoftvereket, és lehetőleg ellenőrizzék annak hitelességét. Tartsák naprakészen az operációs rendszereiket, szoftvereiket, firmware-eiket, böngészőiket. Használjanak erős antivírus és antimalware megoldásokat, és ezek is legyenek mindig naprakészek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!