szerző:
Papós Tamás

Az észak-koreai diktatúra olyan frissítést készített a helyi operációs rendszerhez, hogy a kormányzati hackerek távolról is bármit megcsinálhatnak az állampolgárok számítógépével.

A diktatúra szintet lépett, ugyanis Észak-Koreában a helyi számítógépek operációs rendszerével már nemcsak megfigyelhetők az állampolgárok, de most már hackerek bárhonnan befolyásolhatják a gépek működését. Számukra ugyanis ujjgyakorlattá vált a betörés, állítja a Hacker House. Ez egy frissítésnek köszönhető, amit a Firefox böngésző egy helyiek számára módosított változata, a Naenara kapott.

©

Az újdonság kőkorszaki szintjét jól jelzi, hogy a frissítésnek köszönhetően akár Windows 3.1-es alkalmazások is futtathatók a gépen, de nem is ez a lényeg. Ennél fontosabb és riasztóbb, hogy a rendszer olyan biztonsági rést – vagyis inkább tátongó űrt – tartalmaz, hogy egy emailben küldött linkre kattintás elég arra, hogy hackerek a világ bármely pontjáról bármilyen parancsot futtassanak az észak-koreai számítógépeken.

Észak-Koreában amúgy sem élmény az internetet használni, az országban mindössze 28 weboldal létezik, meg is mutattuk őket. És azt is, hogy a helyi Facebookot egy gyerek is fel tudná törni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!