szerző:
hvg.hu

Első látásra igencsak hatásosnak tűnő ötlet fogalmazódott meg Németországban. A már be is nyújtott törvényjavaslat radikálisan csökkentheti a facebookos gyűlöletbeszéd mennyiségét.

Politikai oldaltól függetlenül megelégelték a Facebookon időnként zajló negatív dolgokat – a gyűlöletbeszédet és a kamu híreket – a vezető német politikusok. A hatalmon lévő CDU vezető képviselője a Deutsche Welle szerint azt mondta: túl régóta beszélnek a lehetséges megoldásokról, most már lépni fognak, mégpedig rögtön a jövő év elején.

Angela Merkel pártján túl a szociáldemokraták is foglalkoznak a témával, olyannyira, hogy Thomas Oppermann, a SPD frakcióvezetője már be is nyújtott egy törvényjavaslatot. Ennek értelmében a Facebooknak folyamatosan fogadnia kellene felhasználói jelzését a kamuhírekről és a gyűlöletbeszédről. Ez tulajdonképpen már jelenleg is megoldott, de a lényeg csak most következik: a bejelentéstől számítva 24 órája lenne a Facebooknak az ügy kivizsgálására. Ha a gyűlöletbeszédet tartalmazó vagy hamis hírt terjesztő bejegyzés 24 óra után is fent van még a Facebookon, akkor – a törvényjavaslat értelmében – 500 ezer euróra is büntethetik a közösségi oldalt. A nagyságrend kedvéért: ez nagyjából 155 millió forintot jelent.

Igen ám, de mi ez a Facebook legutóbbi negyedévben mért 2,3 milliárd dolláros nyereségéhez képest? Valóban nem sok, de van itt egy bökkenő: az új német szabályozás tervezetében az áll, hogy a büntetési tételt minden egyes olyan bejegyzés után be kell fizetnie a Facebooknak, amelyet egy német felhasználó jelent, valóban gyűlöletkeltő vagy hamis, és 24 óra alatt nem törlik az oldalról. A Facebookra felkerülő posztok számát tekintve, ha csak a németországiakat is számoljuk, azt kell mondanunk, hogy nagyon hamar elolvadhat a Facebook profitja.

Ha a német törvényhozás rábólint a javaslatra, Zuckerbergéknek igencsak össze kell szedniük magukat. Illetve inkább másokat: ha 24 óra alatt érdemben ki szeretnének vizsgálni minden egyes bejelentést, ahhoz az algoritmusokon túl alighanem sok németül értő emberi munkaerőre is szükségük lesz. Ráadásul, ha a német rendszer működik, előfordulhat, hogy más országok is átveszik a modellt.

A Facebook egyébként éppen a napokban vezette be a kamunak ítélt hírek speciális címkézését: itt megnézheti, milyen jelzést kell figyelni a bejegyzéseknél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!