szerző:
hvg.hu

És még mondja valaki, hogy a zsarolóvírusok íróinak nincsenek érzései: az egyik ransomware mögött állók diszkontárral "kedveskedtek" az ünnepekre való tekintettel.

A Forcepoint biztonsági cég kutatói fedezték fel, hogy míg korábban a CryptXXX vagy más néven UltraCrypter zsarolóvírus 1,2 Bitcoint kért a titkosított fájlok kikódolásáért, addig az ünnepekre való tekintettel karácsonyi kedvezményt kapnak az áldozatok.

A fájlok kinyitása most rövid ideig csak 0,5 Bitcoinba kerül, és bár ez így nem hangzik soknak, valójában – a jelenlegi árfolyamon – ez mintegy 395 dollárt (118 ezer forintot) jelent. A „kedvező ajánlat” december 31-ig tart. Az ajánlat egy pop-up ablakban tűnik fel, mielőtt az áldozat még fizetne a Tor-alapú oldalon. Az ajánlat bezárása után a fizetési oldalon valóban a csökkentett összeg jelenik meg.

©

A Forcepoint elemzői külön is felhívják a figyelmet arra, hogy bár az üzlet kedvezőnek tűnhet a megzsaroltnak, ha az fizet, azzal csak további ténykedésre bátorítja a kíberbűnözőket. A szakemberek azt ajánlják, rendszeresen készítsünk biztonsági másolatokat, hogy kivédjük a ransomware-ek ténykedését.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!