szerző:
hvg.hu

Észak-Korea hekkelhető közösségi oldala, kémkedő számítógépei és őskori honlapjai után az ország egyedi tabletjéről is lehullt a lepel. A diktatúrának hasznosabb, mint az állampolgároknak, és még drága is.

Amikor Kim Dzsong Un engedélyezte, hogy országa “haladjon” a korral, és tabletet is lehessen árulni Észak-Koreában, vélhetően egy kitétele volt: ugyanolyan elmaradott és megfigyelhető legyen, mint a diktatúra könnyedén feltörhető Facebookja vagy operációs rendszere.

A propaganda gépezetet pedig ki is szolgálták: a Chaos Communication Congress hacker konferencián mutatták be a Motherboard újságírójának azt a tabletet, amit valahogy beszereztek Észak-Koreából. Íme.

©

A diktátor üzenetei és intelmei mindenképp eljutnak a Woolim nevű tabletet megvásárló állampolgárokhoz, hiszen az észak-koreai televízió adása fogható az eszközön, és persze az állami internet is, amivel mindössze 28 csúnyábbnál csúnyább honlap látogatható.

Más nem, hiszen wifi nincs a tabletben, kivették a funkciót, miután a kínai Hoozo legyártotta és eljuttatta az országba az alaptabletet. Bluetooth sincs benne, Angry Birds-szerű játékok viszont igen, illetve többek között francia, orosz és kínai szótárak is, hogy nyelvet tanulhassanak az emberek.

Dolgozni csak azzal tudnak a tableten, amit a diktatúra engedélyez, ugyanis csak bizonyos típusú fájlok nyithatók meg rajta – ezt egy utólag a tabletbe épített program ellenőrzi.

©

Van jobb is: minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó megnyit egy alkalmazást, a tablet automatikusan készít egy képernyőképet. A képek egy külön alkalmazásban megnézhetők, de nem lehet őket törölni.

Florian Grunow, a tablet bemutatója szerint ez egyértelmű üzenet a felhasználóknak: “mindent látunk, amit ezzel a tablettel csinálsz”.

Egyébként Grunow szerint a körülbelül 160-200 eurós alapár, a beszerzés és az utólagos módosítások miatt olyan összegbe kerülhet a tablet, amit – az országról szerzett információk alapján – a munkásosztály nem engedheti meg magának, csak a tehetős emberek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!