szerző:
hvg.hu

Az állatok érzésvilága mellett talán az élőlényeket egyre jobban mímelő robotika jövőjébe is bepillantást enged a BBC One videója. A természetfilm forgatása közben egy robotmajom halt meg, de "fajtársai" őszintén gyászolták.

A BBC One Spy in the Wild című dokumentumfilm-sorzatának készítői igyekeznek úgy megfigyelni a vadon élő állatokat, hogy az élőlényeket minél kevésbé zavarja meg a megfigyelés. Éppen ezért az állatokhoz hasonló robotokat készítenek, melyeket mi, emberek ugyan nem tévesztenénk össze az élőlényekkel, de maguk az állatok gyakran fajtársukként tekintenek a mechanikus megfelelőjükre. A mozgó és hangokat is kiadó robotállatok szemében kamera van, ez segíti a természetfilm készítőit páratlan szempontból megörökíteni az eseményeket.

©

Hogy az ötlet mennyire jó, azt jól szemlélteti a dokusorozat langur majmokkal foglalkozó részéből közzétett videó. A felvételen látható, hogy a majmok először csak élénk érdeklődéssel fogadják a kis robotmajmot, majd egyértelműen “közülük valónak” ítélik, foglalkoznak vele. De történik egy baleset, a kis robotmajom leesik a fáról, és nem működik tovább. A videó szívszorító része itt következik: a majmok próbálnak segíteni rajta, majd ugyanúgy gyászolják, mintha saját kicsinyük halt volna meg.