szerző:
hvg.hu

Nemrégiben az egyik, számítógépes biztonsággal foglalkozó cég összevetette a három vezető böngészőt a biztonság szempontjából. A vizsgálatnak nem volt egyértelmű nyertese.

Három ingyenes böngésző uralja jelenleg a browser-piacot: a Google Chrome, a Mozilla Firefox és a Microsoft Edge – ez utóbbi csak a Windows 10-et használók számára érhető el.

Mivel a böngészők alkotják az elsődleges biztonsági vonalat az internet irányába, az egyik információbiztonsági cég, az NSS Lab azt vizsgálta a közelmúltban, melyik mondható közülük a legbiztonságosabbnak. Több mint 300 rosszindulatú és adathalász oldalt keresett fel velük, és különböző szempontok alapján értékelte az eredményt. Úgy találták, hogy a Microsoft Edge SmartScreen szűrője (amely figyelmezteti a felhasználót a gyanús oldalakra) 99 százalékban jól blokkolt, a Google Chrome-nál csak 85,8 százalék, a Firefoxnál pedig csak 78,3 százalék volt ez az arány.

Persze nem csak a SmartScreen őrködhet a biztonság felett. A Microsoft Edge-nek van sandboxa (egyfajta virtuális környezet), így nagyon nehéz támadást indítani ellene. A Chrome-ban is van ilyen funkció, a Mozillából azonban hiányzik.

©

Az automatikus frissítés roppant fontos abból a szempontból, hogy az újonnan felfedezett biztonsági rések is (mindig vannak ilyenek) be legyen foltozva. A Chrome-nál és a Mozillánál ez a háttérben zajlik, amikor a felhasználó bezárja a böngészőjét. A Microsoft Edge-nél kicsi más a helyzet: a biztonsági foltozások a Windows 10 frissítésekkel együtt érkeznek, azaz picit lassabban jönnek, és ahhoz, hogy érvénybe is léphessenek, mindig újra kell indítani a számítógépet.

A privát szféra védelmét illetően mindhárom böngészőnek van saját megoldása. A Chrome-nál ez az Incognito mód, a Firefoxnál a privát böngészés, az Edge-nél pedig az InPrivate mód. Ezen a területen a Firefox jár élen, mert teljesen eltünteti a felhasználó nyomait arról a weboldalról, amelyet felkeresett.

És hogy akkor melyik böngésző a legbiztonságosabb? Egyértelmű győztest nem lehet hirdetni, ugyanis az Edge-nak és a Chrome-nak sok hasonló funkciója van, talán annyiban jobb a redmondiak böngészője, hogy nagyobb biztonsággal szűri ki a kártékony weboldalakat. A Mozilla Firefoxa mögéjük került, de épp hogy csak egy hajszálnyival lemaradva tőlük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.