szerző:
hvg.hu

Nemrégiben az egyik, számítógépes biztonsággal foglalkozó cég összevetette a három vezető böngészőt a biztonság szempontjából. A vizsgálatnak nem volt egyértelmű nyertese.

Három ingyenes böngésző uralja jelenleg a browser-piacot: a Google Chrome, a Mozilla Firefox és a Microsoft Edge – ez utóbbi csak a Windows 10-et használók számára érhető el.

Mivel a böngészők alkotják az elsődleges biztonsági vonalat az internet irányába, az egyik információbiztonsági cég, az NSS Lab azt vizsgálta a közelmúltban, melyik mondható közülük a legbiztonságosabbnak. Több mint 300 rosszindulatú és adathalász oldalt keresett fel velük, és különböző szempontok alapján értékelte az eredményt. Úgy találták, hogy a Microsoft Edge SmartScreen szűrője (amely figyelmezteti a felhasználót a gyanús oldalakra) 99 százalékban jól blokkolt, a Google Chrome-nál csak 85,8 százalék, a Firefoxnál pedig csak 78,3 százalék volt ez az arány.

Persze nem csak a SmartScreen őrködhet a biztonság felett. A Microsoft Edge-nek van sandboxa (egyfajta virtuális környezet), így nagyon nehéz támadást indítani ellene. A Chrome-ban is van ilyen funkció, a Mozillából azonban hiányzik.

©

Az automatikus frissítés roppant fontos abból a szempontból, hogy az újonnan felfedezett biztonsági rések is (mindig vannak ilyenek) be legyen foltozva. A Chrome-nál és a Mozillánál ez a háttérben zajlik, amikor a felhasználó bezárja a böngészőjét. A Microsoft Edge-nél kicsi más a helyzet: a biztonsági foltozások a Windows 10 frissítésekkel együtt érkeznek, azaz picit lassabban jönnek, és ahhoz, hogy érvénybe is léphessenek, mindig újra kell indítani a számítógépet.

A privát szféra védelmét illetően mindhárom böngészőnek van saját megoldása. A Chrome-nál ez az Incognito mód, a Firefoxnál a privát böngészés, az Edge-nél pedig az InPrivate mód. Ezen a területen a Firefox jár élen, mert teljesen eltünteti a felhasználó nyomait arról a weboldalról, amelyet felkeresett.

És hogy akkor melyik böngésző a legbiztonságosabb? Egyértelmű győztest nem lehet hirdetni, ugyanis az Edge-nak és a Chrome-nak sok hasonló funkciója van, talán annyiban jobb a redmondiak böngészője, hogy nagyobb biztonsággal szűri ki a kártékony weboldalakat. A Mozilla Firefoxa mögéjük került, de épp hogy csak egy hajszálnyival lemaradva tőlük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!