szerző:
Papós Tamás

Az élethosszig tartó tanulás legjobb példája az a 81 éves japán hölgy, aki 60 évesen használt először számítógépet, most pedig kiadta saját iPhone-os alkalmazását.

A technológia nem ismer korhatárt, ahogy a lelkesedés sem. Ezt bizonyította nemrég egy 7 éves kislány is, aki a Google-vezérnél állásra pályázott, majd nem akármilyen választ kapott. Most pedig egy idős japán nő esetén ámul a világ. Nem elírás: a 81 éves (!) Masako Wakamiya saját iPhone-os alkalmazást készített – számolt be a The Next Web.

Ez már önmagában tiszteletre méltó, de úgy végképp, hogy tudjuk: nemzete egyik komoly hagyományához készítette az appot. A Hinamacuri, amit babák napjakét vagy lányok napjaként is említenek, egy különleges nap Japánban, amit március 3-án ünnepelnek – ehhez nyújt segítséget az alkalmazás.

Ilyenkor különböző, lépcsőzetesen felállított állványokat takarnak le piros szőnyeggel és babákat raknak rájuk, amelyek a császárt, a császárnét, a kísérőiket és a zenészeiket ábrázolják, Heian-kori ruhákba öltözve. A hinadan nevű alkalmazással azt lehet játékos módon megtanulni, hogy miként kell helyesen elhelyezni ezeket a figurákat.

Hihetetlen motiváció a 81 esztendős nő története, aki 60 éves korában kezdte használni a számítógépet, most pedig saját alkalmazással rukkolt elő. Mutatunk róla egy három évvel ezelőtti videót, ugyanis a TEDx Talks sorozatán az időskori szabadidő aktív eltöltéséről tartott inspiráló előadást, méghozzá angolul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!