szerző:
hvg.hu

A Google új képtömörítési technológiát dolgozott ki, amely a többi módszerhez képest 35 százalékkal csökkenti a sokak által használt, JPEG formátumú képek fájlméretét, miközben a kép minősége nem romlik. Elterjedése több szabad helyet jelenthet a számítógépeken, és érezhetően több (és gyorsabb) mobilnetezést az eddigi havi kerettel.

Bárhol is böngészik az interneten, a képek fájlmérete alaposan befolyásolja, hogy egy oldal milyen gyorsan töltődik be, így egyáltalán nem mindegy, hogy a webre feltöltött sokmilliárd kép mennyi helyet foglal. A népszerű JPEG-formátum esetében pedig pláne, ezért a Google most kidolgozott egy új képtömörítései eljárást, amely a többi ilyen módszerhez képest 35 százalékkal csökkenti a JPEG-képek fájlméretet, miközben a fotók minősége nem romlik – adták hírül hivatalos blogjukban a fejlesztők.

A módszer neve Guetzli, a legfontosabb újítása pedig a pszichovizuális modell. Ennek lényege a következő: úgy tömörít, hogy az emberi szemnek kedvezzen, vagyis a vizuálisan fontos elemek (pl.: arc, a kép központjában lévő tárgy stb.) ugyanolyanok maradnak, és inkább a felesleges részeken tömörít (pl.: háttér, a kép sarkai stb.), ott viszont a színek nem mosódnak el annyira.

©
©

Ilyen a fenti példa is, amelyen a szem sokkal fontosabb, mint a körülötte lévő részek. Balra az eredeti kép, középen a libjpeg tömörítésű, jobbra pedig a Guetzlivel tömörített változat részlete látható. A szem mindhárom esetben szinte ugyanolyan éles, viszont a Guetzli révén a szem körüli részt jobban lehet tömöríteni, miközben a fehér árnyalatok “egybefolynak”, így nem is tűnik annyira pixelesnek, mint a középen látható tömörítéssel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!